poniedziałek, 15 lipca 2013

Kociołek warzywny


Chciałabym się z Wami podzielić naprawdę dobrym i pożywnym pomysłem na obiad.
Kociołek pozytywnie rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. 


Składniki ( 4 porcje ) :


- 8 młodych ziemniaczków

- 3 duże cebule

- 2 dojrzałe pomidory

- mała cukinia ( lub kabaczek )

- 5 kiełbasek ( lub 2 laski kiełbasy podwawelskiej )

- 50 g masła

- 2 łyżki oleju

- świeży koperek

- przyprawy : rozmaryn, oregano, majeranek, słodka ostra papryka, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu "fix"


Przygotowanie :  


1. Cebule obierz i pokrój w grubsze piórka, następnie na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij przygotowane uprzednio cebule. W trakcie smażenia dodaj majeranek roztarty pomiędzy
dłońmi ( suszone przyprawy wydobywają intensywniejszy zapach jeżeli potrzemy je ciepłymi dłońmi ). Przenieś całość do dużego garnka i podlej 2 szklankami przygotowanej wody, zakryj garnek pokrywką żeby poddusić całość.
 


2. Na tej samej patelni ( tym razem z olejem ) podsmaż kiełbaskę uprzednio pokrojoną w plastry ( nie mogą być zbyt cienkie, bo inaczej kiełbasa będzie zbyt wysuszona ), dodaj szczyptę suszonego rozmarynu. Całość smaż aż kiełbasa będzie lekko chrupiąca. Dodaj całość do garnka z cebulą, ale pamiętaj żeby odlać zbędny tłuszcz. Wszystko wymieszaj aby składniki dobrze się połączyły. 


3. Obierz, umyj i pokrój ziemniaczki w kostkę. Gotuj je w osolonej wodzie, aż będą wystarczająco miękkie. 


4. Sparz pomidory, aby móc łatwo ściągnąć skórkę. Następnie wyjmij gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Całość dodaj do garnka z cebulą i kiełbasą. 


5. Umyj cukinie, ale nie obieraj ze skórki ( cukinia podczas gotowania robi się bardzo miękka i szybko się rozpada, skórka trochę temu zapobiega ), całość dodaj do garnka. 


6. Kiedy cukinia zacznie robić się miękka dodaj ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj. 


7. Dodaj przyprawę  fix ( 2-3 łyżeczek ), ona zagęści Twój sos. Trochę oregano, słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu, po prostu przypraw do smaku . Na koniec posyp potrawę świeżym koperkiem.

Rady : 


Pamiętaj o częstym mieszaniu, gotuj na małym ogniu a także używaj przykrywki ;) 

Powodzenia i życzę smacznego ! :)