1. Cebule obierz i pokrój w grubsze piórka, następnie na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij przygotowane uprzednio cebule. W trakcie smażenia dodaj majeranek roztarty pomiędzy dłońmi ( suszone przyprawy wydobywają intensywniejszy zapach jeżeli potrzemy je ciepłymi dłońmi ). Przenieś całość do dużego garnka i podlej 2 szklankami przygotowanej wody, zakryj garnek pokrywką żeby poddusić całość.
2. Na tej samej patelni ( tym razem z olejem ) podsmaż kiełbaskę uprzednio pokrojoną w plastry ( nie mogą być zbyt cienkie, bo inaczej kiełbasa będzie zbyt wysuszona ), dodaj szczyptę suszonego rozmarynu. Całość smaż aż kiełbasa będzie lekko chrupiąca. Dodaj całość do garnka z cebulą, ale pamiętaj żeby odlać zbędny tłuszcz. Wszystko wymieszaj aby składniki dobrze się połączyły.
3. Obierz, umyj i pokrój ziemniaczki w kostkę. Gotuj je w osolonej wodzie, aż będą wystarczająco miękkie.
4. Sparz pomidory, aby móc łatwo ściągnąć skórkę. Następnie wyjmij gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Całość dodaj do garnka z cebulą i kiełbasą.
5. Umyj cukinie, ale nie obieraj ze skórki ( cukinia podczas gotowania robi się bardzo miękka i szybko się rozpada, skórka trochę temu zapobiega ), całość dodaj do garnka.
6. Kiedy cukinia zacznie robić się miękka dodaj ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj przyprawę fix ( 2-3 łyżeczek ), ona zagęści Twój sos. Trochę oregano, słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu, po prostu przypraw do smaku . Na koniec posyp potrawę świeżym koperkiem.
Rady :
Pamiętaj o częstym mieszaniu, gotuj na małym ogniu a także używaj przykrywki ;)