Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno ! Wstawiam zdjęcie z wakacyjnego obiadku na świeżym powietrzu ;)
Składniki ( 6 porcji ) :
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta- mąka poznańska
- mleko- płatki kukurydziane
- olej
- przyprawa do kurczaka "Złocisty kurczak" Konnor
- słodka i ostra papryka
- sól i pieprz
Przygotowanie :
1. Pierś pokrój w prostokąty ( 2 x 3 cm ) i lekko rozklep, bo im grubsze plastry tym dłużej będą się smażyć. Dopraw solą i pieprzem, ale również dokładnie natrzyj mięso przyprawą Knorr i papryką. Dodaj łyżkę lub 2 oleju i wstaw na noc do lodówki ( można również oddać łyżkę miodu ).
2. Z jajka, mąki, mleka i łyżki oleju przygotuj gęste cisto naleśnikowe, dopraw ostrą i słodką papryką. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z połamanymi płatkami kukurydzianymi.
3. Obtocz kawałki kurczaka w cieście, a następnie w bułce z płatkami. Smaż je na głęboki tłuszczu, aż będą ładnie złociste. Pamiętaj żeby odkładać mięso na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru oleju.
Rady :
Idealnie komponują się z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej. Można przygotować też wersję z dipami ( przepisy na sosy i dipy )
Smacznego !