wtorek, 16 lipca 2013

Kurczaczki z KFC

Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno !
Wstawiam zdjęcie z wakacyjnego obiadku na świeżym powietrzu ;)


Składniki ( 6 porcji ) :  


- 1 kg piersi z kurczaka

- 1 jajko

- bułka tarta- mąka poznańska

- mleko- płatki kukurydziane

- olej

- przyprawa do kurczaka "Złocisty kurczak" Konnor

- słodka i ostra papryka

- sól i pieprz


Przygotowanie : 


1. Pierś pokrój w prostokąty ( 2 x 3 cm ) i lekko rozklep, bo im grubsze plastry tym dłużej będą się smażyć. Dopraw solą i pieprzem, ale również dokładnie natrzyj mięso przyprawą Knorr i papryką. Dodaj łyżkę lub 2 oleju i wstaw na noc do lodówki ( można również oddać łyżkę miodu ). 


2. Z jajka, mąki, mleka i łyżki oleju przygotuj gęste cisto naleśnikowe, dopraw ostrą i słodką papryką. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z połamanymi płatkami kukurydzianymi. 


3. Obtocz kawałki kurczaka w cieście, a następnie w bułce z płatkami. Smaż je na głęboki tłuszczu, aż będą ładnie złociste. Pamiętaj żeby odkładać mięso na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru oleju.


Rady : 


Idealnie komponują się z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej. Można przygotować też wersję z dipami ( przepisy na sosy i dipy ) Smacznego !