poniedziałek, 15 lipca 2013

Flambirowane (płonące) banany

Uwielbiam ten przepis ^^ Zawsze pyszny i piekielnie słodki ! :) Przepis z programu "Ewa gotuje" :)


Składniki ( 4 porcje ) : 


- 3 dorodne banany

- 4 łyżki rumu

- 1 łyżka miodu

- garść rodzynek ( ok.12 )

- 1/4 kostki masła

- sok z połówki cytryny

- lody śmietankowe ( najlepiej z Algidy )


Przygotowanie :  


1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, musi być całkowicie roztopione, smaż je do momentu aż nabierze brązowego koloru i orzechowego zapachu. Następnie dodaj sok z połówki cytryny, aby zahamować proces dalszego spalania się masła.


2. Dodaj łyżeczkę miodu i jedną łyżkę rumu, wszystko dokładnie wymieszaj.


3. Dodaj rodzynki, a na nie wyłóż banany, które uprzednio obierz ze skórki i przekrój na pół.


4. Smaż je z obydwu stron, aż nabiorą ładnego złocistego koloru.


5. Przygotuj talerz na którym będą znajdowały się gałki lodów
i wyłóż obok nich banany (delikatnie ! :) ).


6. Do uzyskania efektu płonących bananów potrzebna jest Ci chochla od zupy bądź sosu. Wlej do niej resztkę rumu i grzej nad palnikiem, aż opary zapała się pięknym płomieniem. Podlej swój deser, a przez chwilę zobaczysz jak lody stają w płomieniach :)


Smacznego !