Flambirowane (płonące) banany
Uwielbiam ten przepis ^^ Zawsze pyszny i piekielnie słodki ! :) Przepis z programu "Ewa gotuje" :)
Składniki ( 4 porcje ) :
- 3 dorodne banany
- 4 łyżki rumu
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek ( ok.12 )
- 1/4 kostki masła
- sok z połówki cytryny
- lody śmietankowe ( najlepiej z Algidy )
Przygotowanie :
1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, musi być całkowicie roztopione, smaż je do momentu aż nabierze brązowego koloru i orzechowego zapachu. Następnie dodaj sok z połówki cytryny, aby zahamować proces dalszego spalania się masła.
2. Dodaj łyżeczkę miodu i jedną łyżkę rumu, wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj rodzynki, a na nie wyłóż banany, które uprzednio obierz ze skórki i przekrój na pół.
4. Smaż je z obydwu stron, aż nabiorą ładnego złocistego koloru.
5. Przygotuj talerz na którym będą znajdowały się gałki lodów
i wyłóż obok nich banany (delikatnie ! :) ).
6. Do uzyskania efektu płonących bananów potrzebna jest Ci chochla od zupy bądź sosu. Wlej do niej resztkę rumu i grzej nad palnikiem, aż opary zapała się pięknym płomieniem. Podlej swój deser, a przez chwilę zobaczysz jak lody stają w płomieniach :)
Smacznego !