Fajna przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie sprawdziła się na Sylwestra, zniknęła w kilka minut :) Prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 10-12 pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki masła
- natka pietruszki
- żółtko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić cebulę w dużą kostkę i zeszklić ją na maśle, lekko posolić. Następnie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Nie zakrywać pokrywką! Chcemy, aby odparowała nam woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia posypać posiekaną natką pietruszki. Ciasto francuskie przeciąć na pół (wzdłuż dłuższego boku). Wystudzony farsz równomiernie rozłożyć po obu połówkach ciasta, zostawiając około 1 cm niezakrytego ciasta (od dłuższych brzegów). Zawinąć w rulonik i odcinać około 1 cm paski (krążki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 5 min od wstawienia posmarować krążki rozklepanym żółtkiem, piec do zarumienia. Smacznego ! :)