Ciasto z owocami to przepis zainspirowany receptura na ciasto z jabłkami mojej siostry Mai. Jestem bardzo zadowolona z efektów ! Naprawdę gorąco polecam ten przepis ! Ciasto wychodzi pulchne, delikatne i słodkie. Zniknęło w jedną popołudnie :)
Składniki (tortownica 24, 26 cm, prodiż 28 cm):
- 1 szklanka cukru - 4 jajka - 6 łyżeczek oleju - 1 szklanka mąki - budyń waniliowy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia) - 1 torebka cukru wanilinowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii) - szczypta soli - ewentualnie mąka ziemniaczana do obsypania owoców np. jabłek
- owoce np. jabłka, śliwki (w moim przypadku rabarbar, czarna porzeczka, truskawki)
Sposób przygotowania:
Na początku wbijamy do miski całe jajka i ubijamy ze szczyptą soli, aż uzyskamy puszystą masę . Następnie łączymy z przesianą mąką i budyniem - zmniejszamy obroty miksera. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olej. Wyrobione ciasto wlewamy do uprzednio przygotowanej formy (brzegi i spód wysmarowane masłem, bądź margaryną i obsypane bułka tartą lub kaszą). Ja akurat piekłam w prodiżu, więc dodatkowo musiałam przygotować papier do uszczelnienia.
Owoce:
Tak ja wcześniej wspomniałam wykorzystałam rabarbar, czarną porzeczka i kilka truskawek. Rabarbar karmelizowałam na suchej patelni przez kilka minut (sucha patelnia + 4 łyżki cukru, czekamy do rozpuszczenia i wrzucamy kawałki rabarbaru, smażymy do miękkości). Natomiast truskawki podzieliłam jedynie na ciut mniejsze kawałki (niezbyt dużo ponieważ truskawki puszczają sok, który mógłby spowodować, że ciasto byłoby mokre). Czarną porzeczką zapełniłam puste miejsca na wierzchu ciasta. Piec przez około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.