poniedziałek, 22 lipca 2013

Szarlotka - tradycyjna


Najlepszy przepis na szarlotkę ! 

Jak wieczorem zrobiłam to do rana uchowały się tylko 3 kawałki ;D 


Składniki :


Ciasto:

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka drobnego cukru

1 cukier wanilinowy

- 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

4 jajka


Jabłka:

2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)

około 12 łyżeczek cukru

1 cukier waniliowy

1,5 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie :


1.  Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.


2. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.


3. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.


4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.


5.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Przepis z portalu "kwesta smaku " - naprawdę pyszny ! 

Wprowadziłam jednak drobne zmiany ;) Smacznego !