Sprawdzony przepis na naleśniki mojej siostry Mai, zawsze wychodzą i są przepyszne ! :)
Składniki (na ok. 15 naleśników):
- 3 jajka - 2-3 szklanki mąki - 2 łyżki oleju - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody gazowanej - szczypta soli - cukier wanilinowy lub ekstraktu z wanilii dla smaku, aromatu
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać 3 jajka, trochę mleka, szczyptę soli i cukier wanilinowy, miksować na średnich obrotach. W trakcie mieszania składników na przemian dodawać wodę i mleko. Pod koniec dodać olej. Powinna powstać jednolita masa o dość płynnej konsystencji tzw. słomkowej. Ciasto odstawić na 15 min. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu.
Usmażone placki można podać z dżemem, nutellą lub twarogiem. W przypadku nutelli i twarogu najlepiej ponownie podsmażyć placki.