niedziela, 28 czerwca 2015

Naleśniki z nutellą, twarogiem, dżemem


Sprawdzony przepis na naleśniki mojej siostry Mai, zawsze wychodzą i są przepyszne ! :)


Składniki (na ok. 15 naleśników):


- 3 jajka
- 2-3 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- cukier wanilinowy lub ekstraktu z wanilii dla smaku, aromatu


Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, dodać 3 jajka, trochę mleka, szczyptę soli i cukier wanilinowy, miksować na średnich obrotach. W trakcie mieszania składników na przemian dodawać wodę i mleko. Pod koniec dodać olej. Powinna powstać jednolita masa o dość płynnej konsystencji tzw. słomkowej. Ciasto odstawić na 15 min. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu.

Usmażone placki można podać z dżemem, nutellą lub twarogiem. W przypadku nutelli i twarogu najlepiej ponownie podsmażyć placki.


Przepis na twaróg


Składniki:


- 2 kostki twarogu półtłustego
- cukier wanilinowy
- 2 żółta
- 2 łyżki cukru
- rodzynki


Sposób przygotowania:


Zmiksować wszystkie składniki w blenderze, pod koniec dodać sparzone w wodzie rodzynki. Smacznego !