poniedziałek, 29 czerwca 2015

Bruschetta z masłem czosnkowym


Szybka i prosta przekąska dla leniwych :) Masło czosnkowe nadaje się idealnie do potraw z grilla. Na upieczoną bagietkę można położyć salsę pomidorową lub po prostu plastry świeżego pomidora.


Składniki:


- bagietka lub inne pieczywo, około 10 kromek
- 1/2 masła w kostce
- natka pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz


* możemy również dodać świeżo posiekany koperek



Sposób przygotowania:


Bagietkę, lub inny rodzaj pieczywa, pokroić w kromki. Przecisnąć przez praskę czosnek lub drobno go rozdrobnić nożem, wrzucić do miseczki wraz z posiekaną pietruszką, szczypiorkiem i ewentualnie koperkiem. Masło lekko rozpuścić na małym ogniu, lub wcześniej wyjąć je z lodówki, żeby zmiękło. Połączyć z czosnkiem i zieleninką, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie można dodać szczyptę ziół prowansalskich). Smacznego ! :)