sobota, 2 listopada 2013

Ajerkoniak


Świetny trunek ! Kremowa konsystencja, słodycz z nutką procentów, wprost rozpływa się w ustach pozostawiając po sobie niezapomniany smak. Wypróbowany i sprawdzony na rodzinie :D 

Warty powtórzenia ! 


Składniki :


- 9 żółtek

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 0,5 l wódki

- 1 cukier wanilinowy

- puszka niesłodzonego mleka skondensowanego


Przygotowanie :


Dokładnie oddzielamy białka od żółtek i razem cukrem pudrem miksujemy na idealny, puszysty kogel mogel. Następnie dodajemy cukier wanilinowy i zmniejszamy obroty miksera. Małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane, pilnujemy aby wszystkie składniki nam się dobrze połączyły. Na koniec równie powoli i w małych ilościach dodajemy alkoholu. Najlepszy efekt uzyskuje się po odstawieniu trunku na 2 dni do lodówki, żeby dobrze zgęstniał.