Pyszna marynata na kurczaka, zainspirowana przepisem ze strony Kwestia Smaku.
Składniki:
- 8 udek kurczaka
- 125 ml płynnego miodu
- 4 łyżki musztardy dijon
- 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
- 4 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
2. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
3. Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc, maksymalnie do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
4. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
5. Wyłożyć udka na talerz i ewentualnie posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane bądź upieczone ziemniaki. Podawać z lekko surówką (zakładka "Sałatki i surówki"). Smacznego ! :)