poniedziałek, 29 czerwca 2015

Udka kurczaka miodowo-musztardowe


Pyszna marynata na kurczaka, zainspirowana przepisem ze strony Kwestia Smaku.


Składniki:


- 8 udek kurczaka

- 125 ml płynnego miodu

- 4 łyżki musztardy dijon

- 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej

- 4 łyżki białego octu winnego

- 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego

- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


1. Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.


2. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.


3. Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc, maksymalnie do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.


4. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.


5. Wyłożyć udka na talerz i ewentualnie posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane bądź upieczone ziemniaki. Podawać z lekko surówką (zakładka "Sałatki i surówki"). Smacznego ! :)