Sałatka Gyros
Sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach, jest smaczna i zawsze robi dobre wrażenie :)
Składniki :
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 cebule ( lub por )
- przyprawa gyros ( najlepiej Prymat )
- 1 słoik ketchupu Włocławek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik majonezu
- 1 kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- słoik ogórków konserwowych
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól
Przygotowanie :
1. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę i przypraw przyprawą gyros (można dodać też trochę ostrej i słodkiej papryki ). Zostaw w lodówce na około 30 min.
2. Smaż na oleju, aż mięso będzie złociste i ładnie przypieczone. Całość wrzuć do naczynia, w którym zamierzasz przygotować sałatkę i poczekaj aż ostygnie zanim zaczniesz nakładać kolejne warstwy.
3. Cebule pokrój w kostkę (por w krążki) i sparz je gorącą wodą. Po odsączeniu przykryj nimi warstwę kurczaka.
4. Przygotuj sos : ketchup + majonez w stosunku 1:1, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszaj, a następnie podziel go na dwie części i pierwszą wyłóż na warstwę cebuli.
5. Pokrój w kostkę ogórki i dodaj je do misy. Następnie dodaj kukurydze, pamiętaj żeby ją dokładnie osuszyć
.
6. Ponownie nałóż warstwę sosu, a na nią wcześniej umytą i poszatkowaną kapustę ( grube piórka ).Na koniec posyp całość pokrojoną w słupki papryką.
Rady :
10 min przed podaniem posyp sałatę solą, żeby trochę zmiękła.
Smacznego !