wtorek, 16 lipca 2013

Sałatka Gyros

Sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach, jest smaczna i zawsze robi dobre wrażenie :)


Składniki :


- 600 g piersi z kurczaka

- 2 cebule ( lub por )

- przyprawa gyros ( najlepiej Prymat )

- 1 słoik ketchupu Włocławek

- 1 puszka kukurydzy

- 1 słoik majonezu

- 1 kapusta pekińska

- 1 papryka czerwona

- słoik ogórków konserwowych

- 3 ząbki czosnku

- olej

- sól


Przygotowanie : 


1. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę i przypraw przyprawą gyros (można dodać też trochę ostrej i słodkiej papryki ). Zostaw w lodówce na około 30 min.


2. Smaż na oleju, aż mięso będzie złociste i ładnie przypieczone. Całość wrzuć do naczynia, w którym zamierzasz przygotować sałatkę i poczekaj aż ostygnie zanim zaczniesz nakładać kolejne warstwy.


3. Cebule pokrój w kostkę (por w krążki) i sparz je gorącą wodą. Po odsączeniu przykryj nimi warstwę kurczaka.


4. Przygotuj sos : ketchup + majonez w stosunku 1:1, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszaj, a następnie podziel go na dwie części i pierwszą wyłóż na warstwę cebuli.


5. Pokrój w kostkę ogórki i dodaj je do misy. Następnie dodaj kukurydze, pamiętaj żeby ją dokładnie osuszyć

.
6. Ponownie nałóż warstwę sosu, a na nią wcześniej umytą i poszatkowaną kapustę ( grube piórka ).Na koniec posyp całość pokrojoną w słupki papryką.


Rady : 


10 min przed podaniem posyp sałatę solą, żeby trochę zmiękła. Smacznego !