poniedziałek, 15 lipca 2013

Muffinki czekoladowo-bananowe


Muffinki z przepisu Nigelli Lawson. Proste do przygotowania i bardzo smaczne :)


Składniki:


- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 100g cukru
- 225g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
* rozdrobniona czekolada


Sposób przygotowania:


1. W misce rozgniatamy banany, możemy to zrobić mikserem. Następnie dodajemy olej, miksujemy. Dodajemy cukier, następnie jajka i cały czas miksujemy. Możemy też wszystko wymieszać ręcznie, pamiętając o dokładnym rozgnieceniu bananów.


2. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy. Mąkę łączymy z masą bananową i mieszamy, aż składniki się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wierzch można posypać  pokruszoną czekoladą.


3. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy muffinki i pieczemy ok. 15–20 minut. Smacznego! :)