wtorek, 16 lipca 2013

Sałatka z tuńczyka

Bardzo dobra ! Z czystym sumieniem mogę ją każdemu polecić, kto tylko lubi tuńczyka :) Sprawdza się w mojej rodzinie już od wielu lat. Istnieją dwie wersje albo z selerem albo z cebulą.


Składniki :


- 2 puszki tuńczyka w kawałkach

- 7- 8 jajek

- 1 słoik selera konserwowego ( lub 2 średnie cebule )

- 1 słoik majonezu

- 20 dag żółtego sera

- majonez

- pieprz


Przygotowanie : 


1. Ugotuj jajka na twardo, poczekaj aż ostygną, a następnie oddziel żółtko od białka. Żółtko starkuj na tarce ( ostra strona ), a białko pokrój w jak najmniejszą kostkę.


2. Odsącz tuńczyka i seler ( jeżeli robisz wersję z cebulą to pokrój ją w kostkę i sparz ).

3. Ser starkuj na wiórki.


4. Sałatkę należy układać warstwami : białko, tuńczyk, majonez, seler (cebula) - tutaj trochę popierz, ser, żółtko.


Życzę smacznego !