Sałatka z tuńczyka
Bardzo dobra ! Z czystym sumieniem mogę ją każdemu polecić, kto tylko lubi tuńczyka :) Sprawdza się w mojej rodzinie już od wielu lat. Istnieją dwie wersje albo z selerem albo z cebulą.
Składniki :
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 7- 8 jajek
- 1 słoik selera konserwowego ( lub 2 średnie cebule )
- 1 słoik majonezu
- 20 dag żółtego sera
- majonez
- pieprz
Przygotowanie :
1. Ugotuj jajka na twardo, poczekaj aż ostygną, a następnie oddziel żółtko od białka. Żółtko starkuj na tarce ( ostra strona ), a białko pokrój w jak najmniejszą kostkę.
2. Odsącz tuńczyka i seler ( jeżeli robisz wersję z cebulą to pokrój ją w kostkę i sparz ).
3. Ser starkuj na wiórki.
4. Sałatkę należy układać warstwami : białko, tuńczyk, majonez, seler (cebula) - tutaj trochę popierz, ser, żółtko.
Życzę smacznego !