niedziela, 9 lutego 2014

Domowa pizza



Jak dla mnie jeden z lepszych przepisów na pizze :) Receptura na ciasto pochodzi z oryginalnego przepisu PizzaHut.


Pizza - ciasto puszyste 

Czas przygotowania: 15 min + 1 h na wyrastanie ciasta


Składniki: 


- 400 g mąki

- 30 g drożdży

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach

- pół łyżeczki soli- szczypta pieprzu

- bazylia, oregano, tymianek


Sposób przygotowania: 


Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrobić ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakuwać je widelcem.


Sos pomidorowy na pizze

Czas przygotowania: 5 min


Składniki: 


- 2 łyżki pasty pomidorowej

- 2 łyżki wody

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- 2-3 łyżki posiekanych, świeżych ziół


Sposób przygotowania:


Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10-15 minut, żeby się przegryzło. Składniki według uznania, choć dla mnie najlepsza jest pizza z pieczarkami i salami :)


Składniki:


- ok 10 pieczarek

- 220 g sera (gouda lub mozzarella)

- czerwona papryka

- salami, szynka ok. 200 g

- 1 duża cebula lub 2 małe

- kukurydza (mała puszka)

- dodatkowo można użyć: oliwki, brokuły, groszek, pomidor, papryczka jalapenio


Sposób przygotowania:


Pieczarki, cebulę i mięso pokroić w  plastry, ser starkować na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć na sitku. Na rozwałkowane i ponakuwane ciasto nałożyć sos pomidorowy. Następnie posypać powierzchnie 1/2  starkowanego sera. Kolejne warstwy: pieczarki, cebula, papryka, ser i na górę mięso, jeżeli chcemy żeby było bardziej chrupiące. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego ! :)