Jak dla mnie jeden z lepszych przepisów na pizze :) Receptura na ciasto pochodzi z oryginalnego przepisu PizzaHut.
Pizza - ciasto puszyste
Czas przygotowania: 15 min + 1 h na wyrastanie ciasta
Składniki:
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
- pół łyżeczki soli- szczypta pieprzu
- bazylia, oregano, tymianek
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrobić ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakuwać je widelcem.
Sos pomidorowy na pizze
Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki posiekanych, świeżych ziół
Sposób przygotowania:
Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10-15 minut, żeby się przegryzło.
Składniki według uznania, choć dla mnie najlepsza jest pizza z pieczarkami i salami :)
Składniki:
- ok 10 pieczarek
- 220 g sera (gouda lub mozzarella)
- czerwona papryka
- salami, szynka ok. 200 g
- 1 duża cebula lub 2 małe
- kukurydza (mała puszka)
- dodatkowo można użyć: oliwki, brokuły, groszek, pomidor, papryczka jalapenio
Sposób przygotowania:
Pieczarki, cebulę i mięso pokroić w plastry, ser starkować na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć na sitku. Na rozwałkowane i ponakuwane ciasto nałożyć sos pomidorowy.Następnie posypać powierzchnie 1/2 starkowanego sera. Kolejne warstwy: pieczarki, cebula, papryka, ser i na górę mięso, jeżeli chcemy żeby było bardziej chrupiące. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego ! :)