Zupa kalafiorowa
Pyszna domowa zupa kalafiorowa na wywarze z indyka :)
Składniki :
- noga lub skrzydło, szyja indyka
- włoszczyzna na wywar (3-4 marchewki, 1-2 pietruszki, 1/2 selera, por)
- 6 średnich ziemniaków
- kalafior
- 2,5 litra wody
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
Zagotujemy ok. 2,5 litra wody w garnku. Mięso indyka wrzucamy do garnka w momencie kiedy zauważymy, że woda zaczyna powoli parować (zachowujemy w ten sposób smak mięsa). Lekko osalamy wodę. Kiedy mięso zaczyna trochę odchodzić od kości wrzucamy włoszczyznę (możemy pokroić marchewkę i pietruszkę na talarki). Gotujemy przez około 20 min, następnie dodajemy listek i ziele angielskie. Wywar gotujemy przez następne 2h na małym ogniu (im dłużej gotujemy nasz wywar tym jest bardziej esencjonalny). Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naszego wywaru dodajemy najpierw ziemniaki, podgotowujemy je około 10 min i dopiero dodajemy kalafiora. Po ok. 10 minutach warzywa powinny być już miękkie. W celu zagęszczenia zupy możemy rozrobić niewielką ilość mąki (2 łyżki) w wodzie i wraz ze śmietaną dodać ją pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy zupę świeżym koperkiem. Smacznego ! :)