niedziela, 9 lutego 2014

Lasagne


Jeżeli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu to tu go znajdziesz :) Lasagne chodziła za mną już od dawna, ale bałam się że nie przypadnie mi do gustu, ponieważ kiedyś próbowałam ją w jednej restauracji, ale wtedy kucharz nie popisał się, krótko mówiąc dał plamę !
Wstawiam przepis na którym się nie zawiedziesz, lasagne wychodzi za pierwszym razem i naprawdę jest przepyszna :) 


Składniki :


- 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

- makaron do lasagne

- 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki

- mały słoiczek koncentratu pomidorowego

- 400 g sera Gouda

- czosnek

oregano, bazylia, zioła prowansalskie

sól, pieprz


Składniki na sos beszamelowy:


- dwie łyżki mąki

- dwie łyżki masła

- 1,5 szklanki mleka

- gałka muszkatołowa

- sól, pieprz



Sposób przygotowania:


1.  Mięso mielone dokładnie połącz z przyprawami (wszystkie zioła, sól, pieprz) i rozpocznij smażenie na rozgrzanej patelni z olejem.


2. Do podsmażonego mięsa dodaj dojrzałe pomidory (wcześniej pokrojone w kostkę) i dwie łyżki koncentratu, wszystko dokładnie wymieszaj.


3. Dodaj jeden lub dwa posiekane ząbki czosnku, będzie on idealnie komponował się z mięsem, całość pozostaw na małym ogniu i od czasu do czasu mieszaj.


4. Wcześniej dobrze jest przygotować ser, zetrzyj go zatem na tarce o dużych oczkach i odstaw na bok.


5. Sos beszamelowy - w garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, ogień musi być mały, żeby masła nie spalić. Jak się rozpuści dodajemy dwie łyżki mąki i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


6. Teraz najtrudniejszy moment ! Garnek zestaw na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodaj połowę zaplanowanego wcześniej mleka. Ponownie postaw garnek na ogień, jak zacznie gęstnieć dodaj resztę mleka, nie zapominaj o ciągłym mieszaniu. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 
7. Wszystkie składniki masz już gotowe czas na skomponowanie Twojej lasagne. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż szczelną warstwę makaronu, następnie wylej na niego 1/3 części sosu beszamelowego, równomiernie rozprowadź. 


8. Następnie wyłóż mięso z sosem pomidorowym (1/3 części) i całość pokryj tartym serem (1/3 części).


* 1/3 części - ponieważ chcemy aby nasza lasagne miała 3 warstwy :)


9. Na tarty ser ułóż nowe płaty makaronu i stóż drugą warstwę tak jak poprzednio wyłóż po kolei resztę składników aż dojdziesz do trzeciej warstwy. Wierzch lasagne przykryj startym żółtym serem .


10. Lasagne wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz do momentu uzyskania miękkiego makaronu na wszystkich warstwach. Smacznego ! :)