Grecja to nie tylko kraj o wspaniałej kulturze i sztuce, ale także o aromatycznej kuchni. Musaka (moussaka) to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mięsa mielonego. Niedawno byłam z Ukochanym w jednej z greckich restauracji i tak nam posmakowała, że postanowiliśmy powtórzyć przepis. Powiem krótko: NIEBO W GĘBIE ! :D Moja mama obudzona w środku nocy zjadła ze smakiem cały talerz, a Teść już po obiedzie zakradł się do kuchni i "wylizał" naczynie z zapiekanką - to był chyba najlepszy komplement :)
Składniki - PODSTAWA ZAPIEKANKI:
- 400-500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
- 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
- kilka ziemniaków
- przecier pomidorowy w kartoniku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 75 ml białego wina
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia bakłażanów
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy. Wkładamy do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny. Zabieg ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego smaku bakłażana. W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy. Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
Składniki - BESZAMEL:
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-5 łyżek ostrego sera (ja użyłam cheedara, ale może być też gouda)
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
W tym czasie przygotujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła do których następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką (inaczej powstanie jajko na twardo). Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany. Potem układamy drugą warstwę bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać co najmniej 5 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę – bardzo gorąca będzie się rozpadać. Smacznego ! :)