wtorek, 30 czerwca 2015

Pancakes

Amerykańskie pancakes - sprawdzony przepis, zawsze wychodzą ! :) Podobno smakują i wyglądają jak oryginalne, podawane w Stanach Zjednoczonych pancakes. Robiłam wczoraj na kolacje i muszę przyznać, że zniknęły bardzo szybko. Najlepiej smakują z syropem klonowym lub z bananem i nutellą :) Idealnie pasują również do nich borówki amerykańskie i truskawki.


ORYGINALNE AMERYKAŃSKIE PLACKI


Składniki (ok. 8-10 sztuk):


- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli


Sposób przygotowania:


W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem.



PLACKI NA MLEKU


Gdy brak w lodówce maślanki możemy zrobić pancakes na bazie mleka.


Składniki:


- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli


Sposób przygotowania
:


Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.