czwartek, 16 lipca 2015

Pierogi z jagodami


Pierogi, pierogi, pierogi <3 <3 <3


Każdy kto mnie zna wie , że wprost szaleje za pierogami ! :D
Dzisiaj propozycja bardzo letnia, czyli pierogi z jagodami. Przepis na ciasto sprawdza się idealnie do tego rodzaju owoców, jest sprężyste i nie pęka. 


Składniki (na około 50 pierogów):


- jagody (ok 600 g)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej (typu 450)
- 1 łyżka oleju
- 500 g mąki tortowej (typu 450)
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól


Sposób przygotowania:


Owoce przepłukać i oczyścić, posypać 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, dodać łyżkę oleju i trochę wody, zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać resztę płynu. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy, tak żeby było jak najcieńsze (ale nieprzezroczyste ;) ). Następnie pozostaje nam już tylko wycinać kółka i zacząć lepić pierogi. Pierożki wrzucamy na gorącą osoloną wodę, po wypłynięciu pierogów liczymy 3 - 5 min i delikatnie je wyciągamy, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe pierogi możemy polecać śmietaną z cukrem i cynamonem. Smacznego ! 


P.S. SMS mojej siostry po wysłaniu jej zdjęcia z pierogami:
"Jej siostra serca nie masz :)" - oj uśmiałam się :D