Każdy kto mnie zna wie , że wprost szaleje za pierogami ! :D Dzisiaj propozycja bardzo letnia, czyli pierogi z jagodami. Przepis na ciasto sprawdza się idealnie do tego rodzaju owoców, jest sprężyste i nie pęka.
Owoce przepłukać i oczyścić, posypać 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, dodać łyżkę oleju i trochę wody, zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać resztę płynu. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy, tak żeby było jak najcieńsze (ale nieprzezroczyste ;) ). Następnie pozostaje nam już tylko wycinać kółka i zacząć lepić pierogi. Pierożki wrzucamy na gorącą osoloną wodę, po wypłynięciu pierogów liczymy 3 - 5 min i delikatnie je wyciągamy, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe pierogi możemy polecać śmietaną z cukrem i cynamonem. Smacznego !
P.S. SMS mojej siostry po wysłaniu jej zdjęcia z pierogami: "Jej siostra serca nie masz :)" - oj uśmiałam się :D