czwartek, 16 lipca 2015

Roladki z kurczaka na parze


Gotowanie na parze jest nie tylko smaczne ale i zdrowe ! :) Bardzo lubię potrawy przyrządzone w ten sposób, a tym bardziej w okresie letnim kiedy na ryneczku można dostać młode, pełne witamin warzywa.
Chciałabym Wam przedstawić łatwy i zarazem pyszny pomysł na roladki, możną je również przygotować na głębokim oleju w panierce, ale myślę, że to już nie będzie tak zdrowa propozycja ;)


Składniki:


- 1 pierś z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki stołowe masła
- 1 niewielka cebula
- bulion do podlewania (ewentualnie woda przygotowana i pół kostki rosołowej)
- sól, pieprz, papryka słodka, cukier



Sposób przygotowania:


Na początku powinniśmy przygotować farsz. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, następnie zeszklić cebule i lekko posolić i pocukrzyć (szczypta lub dwie). Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do zeszklonej cebuli, lekko podlać bulionem lub wodą przygotowaną. Dusić przez 10 min, podlewając co jakiś czas. Jeżeli zamiast bulionu używamy wody, to w trakcie duszenia dodajmy pół kostki rosołowej dla lepszego smaku.  Farsz nie powinien być zbyt mokry, ale także nie za suchy. Po skończeniu tego etapu należy rozbić mięso jak na devolay i doprawić je z obu stron solą, papryką słodką i z jednej strony pieprzem. Ostudzony farsz wykładać na mięso i zwinąć, można użyć wykałaczki w celu umocnienia. 


Gotowanie na parze:


- najpierw fasolka 30 -35 min (2 poziom)
- później ziemniaczki 25 - 30 min (3 poziom)
- mięso 20 min (1 poziom - na dole)


Ziemniaczki doprawiłam słodką papryką i tymiankiem (możemy też użyć bazylii), 10 min przed końcem dodałam świeży koperek. Nie soliłam ! Posolić można po wyłożeniu na talerz (najlepiej solą morską lub ziołową).

Fasolkę po prostu umyłam i poodcinałam końcówki, po wyłożeniu na talerz lekko posmarowałam masełkiem.

Smacznego ! :)