czwartek, 16 lipca 2015

Zupa owocowa

Uwielbiam zupy owocowe, ta wyjątkowo mi smakowała, na pewno jeszcze nie raz ją przyrządzę ! :)


Składniki:


- owoce: truskawki, czereśnie, jagody (razem około 600 g)
- 2 - 3 łyżki kisielku truskawkowego
- 2 - 2,5 l wody
- goździki
- cukier
- makaron


Sposób przygotowania:


Do gotującej się wody wrzucić opłukane, wydrylowane i pokrojone na połówki (w przypadku truskawek) owoce. Na suchej patelni skarmelizować cukier (około 5 -6 łyżek). Następnie dodać do owoców. Wrzucić 6 goździków. Gotować przez kilka minut, aż owoce będą lekko się rozpadały. Dodać rozpuczony w zimnej wodzie kisiel, gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z makaronem - najlepiej gwiazdki lub wstążeczki, świderki. 

Smacznego ! :)


Niestety zdjęcie nie ukazuje tego jaka była pyszna ;)